Numark Mixdeck

Numark Mixdeck 624 390 Sander van der Heide

De digitale DJ-markt wordt steeds grilliger. Waar de ene DJ nog met CD’s aan komt zetten, rukt de ander zijn tracks van Beatport naar z’n laptop, steeds vaker zijn ze gewapend met slechts een USB-stick of niets meer dan een iPhone. Maar waarom kiezen als je alles kan gebruiken?

“Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar wel bijna iedereen”, moet Numark hebben gedacht. Het apparaat is namelijk opgebouwd uit 2 CD-spelers met USB-aansluiting voor MP3-bestanden, een analoge mixer, een USB-geluidskaart en een controller voor een DJ-programma als Traktor DJ LE (die gratis wordt meegeleverd).

De elementen

Ook al lijkt de Mixdeck één apparaat, hij is toch opgebouwd uit allemaal losse elementen, zoveel dat je in het begin even goed moet nadenken hoe je alles gaat gebruiken. Het is even wennen op de mixer als je even geen geluid hebt, waarschijnlijk staat een schakelaar dan op de verkeerde source-input. De constructie is heel effectief en redelijk robuust. De mixer heeft een metalen plaat, de rest is van dik plastic. Alle schakelaars, draaiknoppen en druknoppen voelen goed aan, zonder speling en reageren snel.

 

De CD-spelers of CDJ’s zijn practisch gelijk aan de onlangs geïntroduceerde NDX-800. Loopwerk, functies en effecten zijn hetzelfde. Als je er daar 2 van zou willen kopen, heb je voor 200 euro meer de Mixdeck met een extra mixer, geluidskaart en gebalanceerde uitgangen. De NDX-800 heeft dan wel weer een digitale uitgang. Het jogwheel (de platter) reageert uiterst nauwkeurig en direct. Even aanraken op de top (niet de ring) en de muziek stopt als de scratch-functie aanstaat. Maar ook zoeken en spinnen gaat heel intuïtief. Je merkt wel dat het jogwheel alleen in het midden is verbonden en niet met de gehele plaat, zoals bij de duurdere CDJ‘s, maar echt wankel zijn ze zeker niet. Aan de rand een LED-ring, waarin met rode strepen het tempo wordt weergegeven. De drives lezen de CD’s snel in en de beatdetectie geeft soms al na een paar seconden het juiste tempo aan. Met een tap-functie is deze trouwens aan te passen. Voor het fine-tunen gebruik je natuurlijk de pitchfader. Met een schaalverdeling van 8, 12, 25 of 100%, waarbij de pitch ook vast is te zetten. Het resultaat klinkt erg indrukwekkend. Zo ook de ingebouwde effecten, minder uitgebreid dan wat je terugvindt in een Traktor DJ, maar veel beter klinkend. Filter, Flanger, Phaser, Pan, Chop en Echo. De laatste drie hiervan gaan helaas niet automatisch mee in het aangegeven tempo, maar zul je met je hand moeten instellen. Ook geen quantize-functie in de loop-punten, je zult die heel secuur moeten zetten.

De USB-aansluiting levert tevens 5V-voeding, dus je kunt een externe 2,5″-schijf eraan hangen, maar ook een USB-stick. Alleen MP3’s worden ondersteund en afgezien van een titel en een tijdsbalk, is dit niets anders dan een alternatief voor een CD.

De mixer is in het begin iets onoverzichtelijk, maar de klank maakt dat gelijk weer goed. Enorm veel headroom. Een track oversturen gebeurt niet snel en de led-meters helpen je te bepalen of je iets te hard instuurt. Onafhankelijke volumes voor het zaalgeluid en de DJ-Booth, alsook de koptelefoon (met natuurlijk de toewijzing hoeveel en van welk kanaal ). EQ’s filteren goed en klinken lekker. De crossfader is wat minder. Voor de DJ’s die er geen gebruik van maken is het niet zo’n probleem, maar zeker voor de scratchers is een snel aflopende curve tegenover een mooi geleidelijke curve voor een langzame overgang, onontbeerlijk. Deze laatste is echter niet zo geleidelijk als we zouden willen. Beide curves zijn te kiezen door een schakelaar aan de voorzijde. De fader is trouwens het enige wat los vervangbaar is. Zou Numark hebben aangevoeld dat deze fader nog niet perfect is?

De dockingstation voor de iPod heeft 2 functies. Als derde bron, met de standaard functies van elke iPod, dus geen pitch en tempo, maar ook als opnamedisk om je sets op te nemen.

in en uit

Numark wilde waarschijnlijk een discussie voorkomen welke in- en uitgangen er wel of niet op een all-in-one moet zitten en heeft daarom maar voor alles gekozen. Maar liefst 4 stereo-uitgangen: Gebalanceerd XLR en 3 keer cinch/tulp (Master, DJ Booth en opname). 2 lijningangen die te schakelen zijn tussen lijnniveau of phono. 2 CD-uitgangen voor als je met tijdcode CD’s wilt werken in combinatie met bijv. Traktor DJ Scratch en een USB aansluiting voor je computer. Aan de voorkant 2 hoofdtelefoonuitgangen ( 1/4” of mini-jack) en de 1/4”-microfooningang met een driebands equalizer.

De ingebouwde geluidskaart heeft trouwens geen rechtstreekse uitgangen, deze komen meteen binnen op de mixer en zijn dus als bron te kiezen. In combinatie met de bijgeleverde Traktor DJ LE kun je beide CDJ’s volledig als controllers gebruiken of een combinatie van 1 CDJ als CD-speler en 1 als controller voor Traktor. De tsi-controllermap die de midi-signalen van de controller verbind met de juiste functies in Traktor DJ werkt als een zonnetje en het voelt alsof je gewoon de CD nog onder je vingers hebt.

Zoals gezegd is de constructie redelijk stevig, maar een flightcase is een must als de Mixdeck niet op één plek blijft staan. Daarnaast is de aansluiting voor de voeding een zwak punt, ondanks het gebruik van een eurostekker in het voedingsblok en een 4-pins voedingsplug die zich in de Mixdeck op slot klikt. Niet iets wat je 3 avonden in de week er ongeschonden snel in-en uittrekt. Een DJ die paar avonden in de week een set van 2 uur moet draaien in verschillende clubs, heeft hier niet veel aan en zal waarschijnlijk de CDJ’s van de club met eventueel een aangevulde laptop gebruiken.

Een Drive-in-show die op locatie steeds een nieuwe set moet opbouwen, zal zeker blij zijn met de MixDeck. Vooral voor bruiloften en partijen, waar iemand opeens met een CDtje komt aanzwaaien, waar je in de pauze en tijdens het afbouwen een iPod-playlist wilt draaien, waar je als DJ een mededeling over een fout geparkeerde auto moet doorgeven, is dit ideaal. Zo ook voor de beginnende DJ, die via Facebook wat kleine klusjes regelt en ervaring opbouwt. Twee actieve speakers mee of gewoon rechtstreeks uit naar de stereoset in de huiskamer en draaien maar! En zelfs de ProDJ kan hier wat mee. Tijdens het testen kwamen de DJ’s Billy the Kit en Dani L. Mebius toevallig langs. Een korte spin en uitleg overtuigden hen meteen om de Mixdeck als oefensetje thuis neer te zetten. “Zeker voor die prijs!”, riepen ze meteen.

Meenemertje

Importeur Interstate Audio bracht de Mixdeck langs in een flightcase van het eigen merk ProDJuser. Een stevige kist, maar desondanks niet te zwaar. Als je de flightcase plat op een tafel legt, kun je de bovenkant in zijn geheel verwijderen, na het losmaken van 4 stevige vleugelklemmen. Binnenin de bovenkant 2 schuimrubber blokken die de Mixdeck tijdens vervoer op zijn plaats houden. Aan de onderkant van de case, 4 rubberen pootjes die het geheel op zijn plaats houden. Aan de kant van de hoofdtelefooningang zit een plaatje wat uitneembaar is. Hierdoor komen alle in en uitgangen vrij te liggen. Aan de achterkant is extra ruimte gehouden om alle in- en uitgangen goed te benaderen en tijdens vervoer plaats te geven aan de voeding en extra kabels. Hier zou een zelfde uitneembare plaat ook fijn zijn geweest, maar het geheel waarschijnlijk wat meer instabiel maken. Na het horen van de adviesprijs, €142,-, raad ik je aan deze gelijk mee te bestellen als je een Mixdeck wilt hebben.

Nog even op een rijtje

+ 1 voeding voor alle apparaten

+ Alle formaten aanwezig

+ Goeie analoge mixer

+ Opnemen van je sets op iPod/iPhone

– kwaliteit crossfader

– Aansluiting voeding wat gammel

Dit artikel verscheen eerder in Interface #143 en is hier als PDF te downloaden.