CD-verkoop daalt door ‘loudness war’

CD-verkoop daalt door ‘loudness war’ 150 150 Sander van der Heide

In een interessant artikel van Adam Sherwin op TIMESONLINE, staat een uitspraak van mastering engineer Peter Mew (Abbey Road Studios) die ik volledig deel met hem:

“The brain is not geared to accept buzzing. The CDs induce a sense of fatigue in the listeners. It becomes psychologically tiring and almost impossible to listen to. This could be the reason why CD sales are in a slump.”

Door steeds harder te gaan is er steeds minder ruimte voor dynamiek, iets wat onze hersenen nodig hebben als we naar muziek luisteren. Gevolg: je raakt vermoeid en onrustig. Je gaat dan skippen, zappen of stoppen. Ik merk dat ik dat ook best vaak doe en eigenlijk niet meer één CD (lees: album op m’n iPod) in z’n geheel beluister, maar flarden. Totdat ik laatst “Parade” van Prince had overgezet. Hoewel niet de best klinkende CD uit die tijd, hij ademt wel en luistert in één keer weg (12 nummers en 40 minuten, perfect!). Of zou het zijn dat ik emotioneel meer binding heb met muziek uit de jaren tachtig?

2 comments
  • Rutger Verberkmoes

    Beste Sander,

    Tijdens een workshop rond 2001 van Jazz opname specialist Max Bolleman op het R’dams Conservatorium (yup, heb ook TE gedaan, wat later dan jij) deed hij op een gegeven moment de quote “90% van de kwaliteit van een opname wordt bepaald door de muzikant(en), de rest door productie”. Een heel stevige stelling, zeker van iemand die verantwoordelijk is voor de overige 10%. Zou het daaraan kunnen liggen? Schort het de laatste tijd aan muzikaliteit?

    In de geschiedenis van de popmuziek is er altijd vernieuwing geweest. Vanaf de jaren 80 had je New Wave, eind jaren 80 Hip-Hop. Eind 80/begin 90 House, vervolgens Grunge. Sindsdien nog wat electro-substromigen, maar dan houdt het m.i. op. Er wordt vooral veel teruggegrepen op het verleden. Er is geen vernieuwing meer.

    Leuk dat je “Parade” als voorbeeld noemt, mijn meest grijs gedraaide CD van Prince! Ik vind het een van zijn meest muzikale en gevarieerde albums, aangevuld met prachtige arrangementen van Claire Fisher. Dat de CD dun klinkt, minder definitie heeft, enz, dan met de huidige techniek kan worden gerealiseerd, wordt irrelevant. Ook de bijgeluiden (sieraden op klankkast?) op “Sometimes it snows in april” vind ik niet erg. Het geeft juist een intieme sfeer, alsof er voor jou wordt gespeeld……
    Zou de stelling van Max Bolleman dan toch opgaan?

    Ook worden er door labels geen risco’s meer genomen. “Parade” is ook een van de meest experimentele platen van Prince. Waarschijnlijk was die CD onder huidige omstandigheden niet eens gereleased!

    Het terugvallen van de CD verkoop is vooral te wijten aan de popmuziek. Het overgrote deel van de doelgroep voor popmuziek is jong en weet waar je muziek illegaal kan downloaden. De CD verkoop van meer volwassen stijlen, zoals klassieke muziek, jazz en wereldmuziek zijn minder of niet terug gevallen. Deze doelgroep heeft wat te besteden en vindt het leuk om iets tastbaars te hebben. Het is mijn hobby om booklets door te spitten op zoek naar info over de technische totstandkoming van de betreffende CD, dat lees je niet op een illegale downloadsite.

    Hoewel, misschien heeft Adam Sherwin toch gelijk, de dynamiek is bij deze volwassen muziekstijlen nog wel aanwezig 🙂

  • Sander

    Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Ik moetje eerlijk bekennen dat ik de laatste 4 jaar dan ook geen radio meer heb geluisterd, omdat de hitzenders niets nieuws meer brengen, maar natuurlijk ook zo plat klinken dat het echt een behangetje is geworden (zelfs op de achtergrond is het onrustig).

    Aan de andere kant komt er zoveel uit dat het misschien ook wat moeilijker is geworden om de pareltjes ertussenuit te pikken. Maar ze zijn er nog wel.

    Daarnaast heeft muziek een hele andere functie gekregen door de verandering van onze manier van het tot ons nemen: MP3spelers tegenover de walkman, iTunes tenegover 1 CD, webradio tegenover gewone radio.

    Ik denk dat dat er ook mee heeft te maken.

    Leuk om een TE-er op m’n site te hebben en goed om te zien dat je je plekkie hebt gevonden.

Comments are closed.